< Terug

De basis: zo voorkom je woninginbraak

Je huis beschermen tegen inbrekers? Kijk eens naar deze 5 basistips, die mensen toch nog vaak vergeten.

Plannen om er even tussenuit te gaan? Zorg dan wel dat je je huis goed afsluit, zodat inbrekers geen kans maken. In de zomermaanden neemt het aantal woninginbraken namelijk toe. Met de volgende tips voorkom je dat inbrekers je huis leegroven terwijl jij lekker op vakantie bent.

 

1. Draai je deur op slot (en trek ‘m niet alleen dicht)

De deur achter je dichttrekken is gemakkelijk en snel, maar zorgt er ook voor dat ‘ie zo weer geopend is met behulp van een creditcard of een hard stuk plastic. Draai de deur dus altijd op slot met je sleutel en maak het inbrekers niet te gemakkelijk.

 

2. Zorg dat het huis er bewoond uit ziet

Wek de indruk dat jouw huis bewoond is. Daarmee maak je inbreken een stuk minder aantrekkelijk voor de inbrekers. Hoe? Werk bijvoorbeeld met automatische lichtschakelaars of vraag de buren jouw brievenbus regelmatig te legen.

 

3. Sluit ramen goed af en haal kostbaarheden uit het zicht

Een raampje intikken is zo gebeurd, maar een raam is nog makkelijker te forceren als het al op een kiertje staat. Sluit dus alle ramen goed af voor je de deur uit gaat. Zorg ook dat je geen kostbaarheden in het zicht legt. Wanneer je van buitenaf al kan zien dat er dure spullen in huis zijn, lok je de inbrekers zo naar binnen.

 

4. Verstop geen sleutels op ‘geheime’ plekken

De sleutel onder de deurmat of een bloempot leggen lijkt misschien een slim idee. Dan kan de buurman gemakkelijk binnenkomen om de planten water te geven. Maar pas op: inbrekers kennen deze ‘geheime’ plekken ook. Breng de sleutel dus liever naar de buren. (Tip: met een smart lock met code kunnen alleen de mensen die op de hoogte zijn van de code en jouw afstandsbediening hebben het slot openen. Een stuk veiliger. En je hoeft je geen zorgen meer te maken over kwijtgeraakte sleutels.)

 

5. Schrik de inbreker af

Een camerabewakingssysteem of een alarm – echt of nep – kan de inbreker al afschrikken. Een echt alarm dat in contact staat met de politie is natuurlijk de beste oplossing. Maar een nepbewakingscamera en beveilingsstickers op raam en deur maken je huis ook al een stuk onaantrekkelijker voor de inbreker.

Bovenstaande tips zijn gebaseerd op de overheidscampagne Maak het ze niet te gemakkelijk.

< Terug