< Terug

Deze vragen over veiligheid en slimme deursloten worden het meest gesteld!


We krijgen regelmatig vragen over de veiligheid van ons slimme deurslot. Is Invited Smart Lock te hacken of te kraken? Het idee leeft namelijk dat de afstandsbediening van Invited net zo gemakkelijk uit te lezen zou zijn als die van je auto. Maar wees gerust, deze mythe klopt niet! We zochten het voor je uit en hebben alles op een rijtje gezet.

Invited: een slot voorzien van het SKG keurmerk

Wij horen je denken. Wij van WC-eend, adviseren WC-eend. Maar gelukkig is er in Nederland een onafhankelijke keuringsinstituut voor hang- en sluitwerk: SKG. SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) test sloten op hun veiligheid en beoordeelt dit met een sterrenclassificatie. Invited heeft 2-sterren, wat betekent dat een inbreker niet binnen 3 minuten het slot open kan breken. Dat is lang genoeg om gelegenheidsdieven af te schrikken.

SKG beoordeelt ook het elektronisch aspect van het slot. Wanneer dit veilig wordt bevonden, mag een product een ‘vinkje’ voeren. Invited is het enige Smart Lock wat zonder verdere beperkingen is goedgekeurd door SKG. Bij andere, door SKG beoordeelde slimme sloten, zijn bouwkundige aanpassingen aan de voordeur of raampartij nodig om voldoende veilig te zijn. Dit zijn ingrijpende en dure aanpassingen aan je deur.

 

Is het mogelijk dat mijn Invited Smart Lock wordt gehackt?
Zoals autodieven de code ‘opvangen’ van de afstandsbediening van de autosleutel.

Een methode die gebruikt wordt om auto’s te stelen, is door een openingssignaal op te vangen. Telkens wanneer je op de ontgrendelingsknop drukt stuurt de sleutel een code naar je auto. Professionele autodieven weten die code met speciale apparatuur te onderscheppen. Het probleem bij sommige automerken is (of was) dat de ‘gehackte’ code nog geldig bleef. Op een later moment kon deze worden gebruikt om de auto te openen en weg te rijden.

Invited gebruikt een zogenaamde rollende code. Dit betekent dat elk signaal uniek is en automatisch wisselt. Als je al in staat bent een signaal op te vangen en ‘m wilt gebruiken, weet het slot dat dit signaal al gebruikt is en zal dus niet reageren.

 

Sleutelloze auto’s makkelijke prooi voor dieven: hoe zit dit bij slimme sloten?

Een tweede methode om auto’s te stelen is door het manipuleren van keyless entry systemen. De afstandsbediening voor ‘keyless entry’ zendt continue een signaaltje uit. Zodra je in de buurt bent van jouw auto worden de deuren automatisch ontgrendeld. Het blijkt bij sommige automerken mogelijk te zijn dit signaal van de sleutel op te vangen, bijvoorbeeld als de sleutel in de buurt van je voordeur ligt. Vervolgens lukt het om dit signaal te versterken, zodanig dat de auto denkt dat de sleutel binnen het bereik aanwezig is. Op dat moment is de auto te openen en eventueel te starten.

Dit probleem heb je met Invited niet. De afstandsbediening stuurt pas een signaal, wanneer je hem indrukt. Er is dus niet continu een signaal dat je kunt versterken. Door de rolling code technologie, kan het signaal ook niet opgevangen worden en alsnog worden misbruikt.

 

Kunnen (internet)criminelen mijn deur op afstand openen?

De signalen tussen de afstandsbediening en het Invited slot zijn gecodeerd. Dat doen we met een AED 128 bits encryptiestandaard. Banken gebruiken ook dergelijke encryptie wanneer je inlogt voor internetbankieren. Deze standaard is tot op heden niet gekraakt en theoretisch is dat ook onmogelijk. We zullen dit duidelijk maken met het volgende voorbeeld.

Stel dat iedere persoon op aarde 10 computers bezit. Er zijn 7 miljard mensen op aarde. Elke computer kan 1 miljard codecombinaties per seconde proberen, gemiddeld vind je een code na 50% van de combinaties te hebben getest: dan zou de gehele wereldbevolking 77.000.000.000.000.000.000.000.000 jaar nodig hebben om een Invited te kraken. Ter vergelijk, de aarde bestaat zo’n 13.750.000.000 jaar.

En omdat elke Invited een eigen, unieke codeersleutel heeft, zou je dan slechts één slot gekraakt hebben. Oh ja, je moet ook binnen het bereik van een afstandsbediening zijn om codes proberen af te luisteren (ca. 20 meter). Invited is namelijk stand-alone en offline, dus niet via het Internet aan te vallen.

Bron: eetimes.com

 

Conclusie: mythe ontkracht.

Elk slot is met geweld te openen. En elk systeem is in theorie te hacken, alleen in de praktijk niet. Wij durven dus met volle overtuiging te stellen, dat Invited niet te hacken is.

Als een dief echt binnen wil komen, dan lukt dat. Invited is SKG goedgekeurd en doet dus geen enkele afbreuk aan de veiligheid van je deur. Je kunt met een gerust hart genieten van het comfort van het Invited Smart Lock.

< Terug