< Terug

Visie: hoe langer thuis wonen met een slim deurslot

Thuiszorg slim slotDat de zorgmarkt in de afgelopen tien jaar ontzettend is veranderd, daarmee zeg ik niets nieuws. Het moet effectiever, efficiënter en tegelijkertijd patiëntgerichter. Bezuinigen dus, zonder dat het ten koste gaat van de zorg. Tegelijkertijd stimuleert de overheid dat ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Dat willen we zelf ook. Het betekent wel dat mensen nu al verhuizen naar een kleinere woning. Of hun huis nu al comfortabeler maken voor later.

 

De grote vraag: hoe kunnen we dat allemaal organiseren?

 

Over het antwoord op deze vraag kunnen we boeken vol schrijven. Maar een deel van de oplossing schuilt in techniek. Het is techniek die het dagelijks leven van zorgprofessionals en patienten een stukje gemakkelijker kan maken.

 

Bijvoorbeeld: door deuren van afstand te openen

Het is bijvoorbeeld tegenwoordig mogelijk om voordeuren en deuren van kamers van afstand te openen. Handig voor mensen die zo slecht ter been zijn dat ze niet meer zelfstandig de deur kunnen openen. Of voor wie het ontzettend veel moeite kost. En ook handig voor zorgverleners die bij noodgevallen snel binnen kunnen komen. Zonder dat ze eerst aan een sleutel moeten komen of niet anders kunnen dan de deur forceren.

 

Dat werkt zó

Het zit ‘m in het slot. Een zogeheten slim deurslot kun je via een afstandsbediening openen. Met één druk op de knop. Voor meer veiligheid kun je een keypad die werkt met een beveiligingscode naast de voordeur hangen. Zodat bijvoorbeeld een thuiszorgmedewerker of een familielid zelfstandig binnen kan komen. Bediening via een app biedt ook voordelen. Stel: bij een zorgorganisatie komt er een melding binnen dat een patiënt onwel is geworden. Dan kan het slot zelfs vanuit een meldkamer worden geopend.

 

Maar is het wel veilig?

Als we kijken naar ons eigen slimme slot, Invited Smart Lock, hoeven gebruikers zich geen zorgen over veiligheid. Invited is door SKG goedgekeurd en wordt standaard geleverd met een **SKG cilinder. Dat betekent dat ons Smart Lock voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Bovendien zijn alle signalen beveiligd met de modernste 128 bits encryptie en maken we gebruik van dezelfde veiligheidsprotocollen als banken bij online bankieren doen. Daardoor is Invited Smart Lock minstens zo veilig als een sleutelbedienend slot.

Thomas Broedelet (Invited) is gespecialiseerd in slimme deursloten. In deze blogserie vertelt hij hoe ze voor meer comfort in huis zorgen. 

< Terug