< Terug

4 x tips: zo bespaar je makkelijk energie

Wil jij energie besparen? Duurzaam omgaan met energie is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. De meest bekende energiebesparingstips zijn dubbel glas, zonnepanelen en goede isolatie. Wij zetten energiebesparingstips voor je op een rijtje die je zelf simpel toepast in huis en die weinig geld kosten. Zo bespaar je makkelijk energie: 

Energie besparen

1. Een graadje kouder

Zet de thermostaat een graadje kouder. Het verschil tussen 20 en 21 graden merk je nauwelijks, maar levert wel veel besparing op. ’s Nachts mag de thermostaat nog iets verder omlaag: bij 16 graden slaap je het best, bovendien bespaar je zo nog meer. Let ook op dat er geen verwarming aan staat op lege kamers.

 

2. Energiezuinige apparaten

Bekijk bij aankoop van een nieuw apparaat het energielabel: apparaten met label A+ of hoger zijn veel zuiniger in het gebruik. Let ook op waar je je apparaat plaatst: zet de koelkast niet naast een hittebron zoals de oven of het fornuis. De koelkast heeft dan meer energie nodig om koel te blijven.

 

3. Bye bye stand-by

Zet je apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt. Apparaten in stand-by modus verbruiken nog steeds elektriciteit. Laat ook adapters en opladers van bijvoorbeeld je mobiele telefoon niet onnodig in het stopcontact zitten. Handige tip: steek al je opladers in een stekkerblok met schakelaar. Dan hoef je alleen de schakelaar aan of uit te zetten en kun je de opladers laten zitten.

 

4. Duurzaam wassen

Zowel wasmachines als wasmiddel zijn door de jaren heen sterk verbeterd. Bovendien dragen we onze kleren minder lang dan vroeger. Wassen op 60 graden hoeft dus niet meer, op 30 graden wordt alles schoon en verbruik je minder energie. Ook douchen kan een stuk duurzamer door een spaarkop te installeren. Met een goede spaarkop bespaar je liters water per douchebeurt.

< Terug